מספר חברות ידועות – כמו 3com, Edimax ו-LinkSys – משווקות בארץ מגוון עשיר למדי של ציוד לרשתות אלחוטיות ביתיות, במחיר שווה לכל נפשץ ישנם גם יצרנים נוספים, פחות ידועים, שמציעים מחירים זולים אף יותר. ובכל זאת, לפני ששולפים את הארנק כדאי לקחת כמה דברים בחשבון:
גולשים לאט: ראשית, למרות המחיר האטרקטיבי והפופולאריות הגואה, כדאי לכם לבדוק אם אתם באמת זקוקים לרשת אלחוטית. אם יש לכם אפשרות להקים רשת קווית בבית, ייתכן שזה עדיף: אין שום סיבה להסתפק ברשת אלחוטית שקצב העברת המידע שלה עדיין נמוך משמעותית בהשוואה לרשת קווית רגילה. לעומת זאת, אם אתם שני שותפים שגרים בדירה שכורה ורוצים לחלוק חיבור אינטרנט אחד – רשת אלחוטית עשויה להיות פתרון אידיאלי עבורכם. לא תצטרכו לחצוב בקירות, אין צורך באישור מבעל הבית – והכי חשוב, הרשת תעבור אתכם גם לדירה הבאה.
מחשב נייד או נייח: ההחלטה להקים רשת אלחוטית צריכה להתחשב גם במידת הניידות של המחשבים שלכם. אם יש לכם מחשב נייד, הכולל בתוכו יכולות אלחוטיות, אין מה להמתין: שימו רשת אלחוטית בבית. מהר מאוד תגלו עד כמה נוח לגלוש מכל מקום – וכן, שמענו כבר על משתמשים שגולשים אפילו מהשירותים. מצד שני, אם אתם רוצים להקים רשת בבית ויש לכם רק שני מחשבים נייחים, שלא נראה לכם שתזיזו אותם ממקומם – ייתכן שעדיף להסתפק ברשת קווית: תצטרכו אמנם לסבול מהכבלים שישתרכו בין הרגליים, אבל הפיצוי יתבטא בגלישה מהירה יותר.
עלות הציוד: אף שמחירי הציוד לרשתות אלחוטיות יורדים בהתמדה, עדיין מדובר בהוצאה של מאות שקלים. מצד שני, כל המחשבים הנמכרים כיום מצוידים בכניסה לכרטיס רשת קווי רגיל. במילים אחרות: אם מדובר בשני מחשבים שקניתם לאחרונה, כל מה שתצטרכו כדי להקים רשת קווית ביתית זה לחבר ביניהם כבל רשת פשוט אחד. מתעקשים על רשת אלחוטית? תצטרכו לשלם עבור ציוד נוסף.
איפה אתם גרים? שיקול נוסף שיש להביא בחשבון הוא המבנה שבו אתם מתקינים את הרשת. רשתות אלחוטיות פועלות היטב בחללים סגורים, כמו דירות שיכון רגילות. בעלי וילות, לעומת זאת, עלולים לגלות שהאות האלחוטי מתקשה “לעבור” בין המפלסים השונים ודרך קירות הממ”ר העבים. במקרה כזה, יש לקנות ציוד נוסף, שיגביר את אות התקשורת, כך שיתכן שעדיף כבר להשקיע ברשת קווית רגילה.
חלק מהספקים יציעו לכם רשת תקשורת על גבי קווי הטלפון הקיימים. תמורת כמה מאות שקלים – עלות של רשת אלחוטית – תקבלו רשת קווית שמגיעה לכל חדר בבית, גם לממ”ד. אגב, אם בימים אלו אתם בהליכי בנייה של דירה או בית, כדאי לבקש מהקבלן להתקין שקעי רשת ליד שקעי החשמל והטלפון בכל חדר. תמורת סכום קטן תוכלו להבטיח לעצמכם כבר כעת שאם תרצו בכך בעתיד, ניתן יהיה להקים בביתכם רשת קווית בקלות.
מהירות תקנית
המושגים של עולם התקשורת האלחוטית מבלבלים למדי, במיוחד שעושים את צעדיהם הראשונים בתחום.
המונח הבסיסי שעליכם להכיר הוא WiFi. אם הלוגו WiFi מופיע על ציוד רשת שקניתם, אתם יכולים להיות רגועים: סימן שהמוצר שבידיכם עבר את בדיקות התקינות של ארגון התקינה לרשתות אלחוטיות.
אלא שמכאן העניין מתחיל להיות קצת יותר מבלבל. ברשתות אלחוטיות ישנם תקנים למהירויות. מכיוון שאת התקנים הללו קובעים מהנדסים, הם נותנים להם שמות שרק מהנדסים מבינים: 802.11a, 802.11b, 802.11g. ההבדל בין התקנים השונים הללו אינו מסתכם רק באותיות השונות. הוא מתבטא במהירות ובשיטת השידור.
רשתות מסוג A ו-G משדרות במהירות של 54 מגה-ביט לשנייה. זו מהירות שאמורה להספיק לגלישה, שיתוף קבצים וצפייה בווידיאו, אך צריך לזכור שזאת מהירות תיאורטית בלבד. במציאות, רשת כזו מהירה פחות – בסביבות 27 מגה-ביט לשנייה בלבד. רשתות מסוג A מתאימות יותר לארגונים, בעוד שמשתמשים פרטיים מעדיפים את רשתות G ו-B.
רשתות אלחוטיות מסוג B אמורות לפעול במהירות של 11 מגה-ביט, אך במציאות מגיעות רק למחצית המהירות הזאת. אלו הן לרוב הרשתות הפרושות במוסדות ציבור, בבתי קפה ובקניונים. הרשתות שונות זו מזו גם בטווחים. רשת מסוג G מסוגלת להגיע לטווח של כ-80 מטר לעומת 40 מטר ברשת מסוג B. אך שוב, מדובר בטווחים “על הנייר”, ובמציאות הטווחים קצרים יותר.
איזו רשת כדאי לכם לבחור לבית, G או B? רשתות מסוג G מציעות מהירות גבוהה יותר וטווח שידור גדול יותר בהשוואה לרשתות B – אך הן גם יקרות מהן. לכן, אם אתם משתמשים באינטרנט לשם גלישה בסיסית בלבד והתקציב שלכם מוגבל, אפשר להסתפק ברשת b802.11.
המחשבים לומדים לשוחח
מושגים בסיסיים נוספים שכדאי להכיר הם “נתב” ו”כרטיס רשת”. הנתב הוא קופסה, שמצידה האחד מתחברת לחיבור האינטרנט שלכם, ומצידה השני יש אנטנה, ש”משדרת את האינטרנט” למחשבים האחרים בבית. את כרטיס הרשת עליכם להתקין בכל מחשב, כמובן, על-מנת לקשר אותו לנתב ולקבל קישור לאינטרנט.
הנתבים שונים זה מזה בשכלולים וגם באפשרויות התוכנה שהם מציעים. חלקם מציעים אפשרויות הצפנה חזקות יותר למידע העובר ברשת, ויש אשפים חכמים המסוגלים אפילו לחבר אתכם לאינטרנט באופן אוטומטי. כמה זה עלה? מ-300 עד 1,000 שקל – תלוי במהירות ובאפשרויות השונות שהנתב מציע.
אגב, אפשר להסתדר גם בלי נתב. אם מדובר בשני מחשבים בלבד, אפשר לחבר ביניהם באמצעות כרטיסי רשת זעירים המתחברים ל-USB של המחשב. החיסרון: המחשב שמחובר לאינטרנט צריך להישאר פועל כל הזמן על-מנת שתוכלו לגלוש גם מהמחשב השני. היתרון: עלות של כרטיס USB כזה היא כ-200 שקלים בלבד, מה שמאפשר ליצור רשת בין שני המחשבים ב-400 שקל בלבד – בלי לפתוח ולחטט בקרבי המחשב.
נושא העולה באופן קבוע בהקשר של רשתות אלחוטיות היא האבטחה. למעשה, מרגע שבו אתם משדרים לאוויר, כל מי שנמצא לידכם יכול, עקרונית, לקלוט את השידורים ולהציץ למידע שאתם מעבירים. לכן, כדאי להקפיד על כללי אבטחה בסיסיים.
רוב התוכנות המגיעות עם הנתבים מציעות אפשרויות אבטחה מובנות – כמו האפשרות להצפין את המידע כך שאחרים לא יוכלו להציץ בו. בחברות המוכרות מגיעות חוברות התקנה עם הסברים מפורטים לגבי אבטחת הרשת. בכל מקרה, כשקונים נתב חשוב לוודא שאכן יש הסבר ברור לגבי האפשרויות האלה.